Lifestyle & Interieur

Slimme detoxstrategieën

Detoxen kent vele facetten. Het kan kort of lang duren en kan worden uitgevoerd met sappen, supplementen, thee of pleisters. De meeste detoxvarianten en producten zijn echter niet wetenschappelijk onderbouwd. Het vergt veel tijd en kosten om deze gezondheidsclaims te kunnen maken. Desalniettemin kan detoxen bijdragen aan een beter gevoel en een bewustere omgang met voeding.

© Pexels.com

Als je besluit te detoxen, is het essentieel om zelf onderzoek te doen naar het juiste product of de juiste aanpak voor jou. Het internet barst van de informatie, maar deze is niet altijd betrouwbaar of kan bijvoorbeeld bedoeld zijn om een product te verkopen. Kijk daarom altijd naar de bron: waar komt de informatie vandaan, wie heeft het geschreven en met welk doel. Neem niet zomaar een product omdat je moeder of vriendin het aanbeveelt. De effecten van producten en ingrediënten kunnen voor iedereen anders zijn. Gebruik je medicijnen, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan wordt een detoxkuur meestal afgeraden. Twijfel je over een product? Raadpleeg dan een arts.

Risico’s van detoxen – Is detoxen gevaarlijk?

Hoewel niet alle detoxmethoden en -producten wetenschappelijk zijn bewezen, is detoxen in de meeste gevallen onschadelijk. Een extra kopje gemberthee drinken of pleisters op je voeten plakken: als het niet helpt, doet het geen kwaad. Maar er zijn ook detoxproducten die echt schadelijk of zelfs gevaarlijk kunnen zijn, met precies het tegenovergestelde effect van wat je wilt bereiken.

Ontslakkingsklei is hier een voorbeeld van. Het kan schadelijke stoffen zoals aluminium, lood en dioxine bevatten. Dit geldt ook voor andere kleiproducten zoals pimba of kalebaskalk. Deze producten zijn niet veilig om in te nemen.

Wees ook voorzichtig met het gebruik van actieve kool. Als je dit langer dan enkele dagen of weken gebruikt, kan dit leiden tot een tekort aan vitamines en enzymen. Die binden namelijk aan de actieve kool, waardoor een tekort kan ontstaan. Verder moet je uitkijken met het nemen van te veel citroensap. De zuren daarin kunnen leiden tot tanderosie, het oplossen van het tandglazuur.

Een korte detox

Als je een detoxkuur gaat volgen, kan dit voor een korte of een lange periode zijn. Het kan intimiderend zijn of veel moeite kosten om je hele (voedings)schema voor een week of zelfs een paar dagen om te gooien. Ook is het niet aan te raden om zonder meer te beginnen met meerdere dagen vasten. Je kunt een detox ook in één dag doen: dit kost minder moeite, is gemakkelijker vol te houden en geeft je lichaam toch een boost. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in het weekend na de feestdagen, wanneer je waarschijnlijk veel en ongezond hebt gegeten.

Op de detoxdag moet je voedingsmiddelen met suiker, zoals snoep en kant-en-klaar maaltijden, absoluut vermijden. Ook zout, koffie, zwarte thee en conserveringsmiddelen, zuivelproducten en vlees (dit duurt erg lang om te verteren) kun je beter niet eten. Kies in plaats daarvan voor onbewerkte ‘whole-food’ producten. Het is wel belangrijk om veel water te drinken. Daarnaast zijn groenten, rauwkost, fruit en bijvoorbeeld noten, soja- en peulvruchten goed om te eten.

© Pexels.com

Denk niet alleen aan voeding. Het is ook belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een sauna bezoeken, maar ook iets eenvoudigers als bewegen (zelfs een korte wandeling telt) en voldoende slapen zijn tijdens een korte detox erg prettig.

Een lange detox

De meest gebruikte vorm van een langere detox is het drinken van detoxthee. Dit gebruik je als aanvulling op je normale dagelijkse routine. Wel kun je in die periode het beste bewust omgaan met je voeding en bijvoorbeeld minder cafeïne en suiker eten of drinken.

Een thee-detox, ook wel ‘teatox’ genoemd, duurt bijvoorbeeld 7, 14 of 28 dagen. Meestal drink je twee kopjes thee per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. Let altijd op de ingrediënten en het aanbevolen gebruik. Er zijn namelijk ook detoxtheeën die je juist niet elke dag mag drinken. Naast thee zijn detox supplementen ook een relatief eenvoudige manier om langere tijd bezig te zijn met detoxen. Let ook hierbij altijd op de ingrediënten en het aanbevolen gebruik.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *