Lifestyle & Interieur

Haarlem heeft een ongedierteprobleem: 3 tips

De gemeente Haarlem kampt al jaren met ongedierteproblemen. Daarom zette de gemeente in 2022 bijvoorbeeld slimme rattenvallen in. Met succes, want daarmee heeft de gemeente veel diertjes weten te vangen. Het probleem is alleen dat je met vallen aan het bestrijden bent. Eigenlijk wil je ongedierte in de eerste plaats. Maar hoe doe je dat? We vroegen het aan experts.

© Pexels.com

Schimmel laten verwijderen

Je ziet schimmel misschien niet als ongedierte, maar het is even schadelijk als ongedierte. En misschien nog wel erger. Van schimmel in huis kun je last krijgen van keelpijn, ga je niezen en hoesten, krijg je een verstopte neus, krijg je last van een piepende ademhaling en uiteindelijk van benauwdheid. Het is dan ook belangrijk om de schimmel te laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Zeker als je last hebt van schimmel op hout, kit of gips.

Je kunt schimmel voorkomen door bijvoorbeeld in de douche de wanden en de vloer na elke douchebeurt goed schoon te maken met een wisser of een handdoek. Natte handdoeken kun je het best drogen in de droger of buiten en niet in de badkamer zelf. Heb je op andere plekken last van schimmel? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een vochtprobleem. In dat geval is het belangrijk om een bouwkundige mee te laten kijken. Deze kan uitvinden of er een dieper gelegen probleem in de woning aanwezig is.

Kieren en naden dichten

Wanneer je op zoek bent naar een milieuvriendelijke methode om plagen en ongedierte te voorkomen, is het belangrijk dat je voorkomt dat ongedierte in je huis kan komen. Dat doe je door naden en kieren te dichten. Een muis heeft aan een gaatje van een halve centimeter al genoeg. Ook insecten als muggen en wespen zijn gek op kieren en naden. Voor muggen zou je een hordeur of horraam kunnen plaatsen.

Wanneer je naden en kieren dicht, is er een kans dat de ventilatie in je woning slechter wordt. Hiervoor zou je kunnen kijken naar mechanische of balansventilatie. Voor natuurlijke ventilatie kun je bijvoorbeeld een rooster kiezen.

© Pexels.com

Geurige plantjes plaatsen

Een mooie tip van de Bestrijdingsdienst.nl: plantjes plaatsen! Door om je huis geurige kruidenplantjes neer te zetten, blijven insecten op afstand. Leg bijvoorbeeld wat takjes lavendel tussen het fruit om fruitvliegjes te voorkomen. Deze beestjes houden niet van die geur. Plaagdieren vinden weer heel andere geuren niet lekker. Probeer per dier uit te vinden welke planten of geuren ze niet lekker vinden, zodat ze jouw huis overslaan.

Zoals je ziet, kun je zelf al heel wat actie ondernemen om een plaag of ongedierte te voorkomen. Is het toch te laat? Dan kan de ongediertebestrijding je helpen om je huis weer op orde te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *