Lifestyle & Interieur

8 tips voor de inrichting van de kinderkamer

Ga je een kinderkamer inrichten? Neem er lekker de tijd voor om de ruimte helemaal naar wens te maken. Kids kunnen zeker specifieke eisen hebben, maar je kunt als ouder of verzorger ook nadenken over de invulling van de ruimte. We delen graag onze tips!

© Pexels.com

Thema

Het is leuk om een thema vast te stellen voor de kinderkamer. Doe dit natuurlijk in overleg met je kind! Van auto’s tot dieren, van de jungle tot de oceaan: er zijn tientallen thema’s om te overwegen. Doe ook vooral alvast wat online inspiratie op samen. Zo kun je op Pinterest veel voorbeelden zien van kinderkamers in verschillende thema’s. Dat is leuk om te checken. Het is trouwens niet essentieel om een thema voor de kamer te kiezen, doe dit natuurlijk alleen als je kind er ook echt blij van wordt. Anders ga je gewoon voor een wat algemenere inrichting.

Ruimtebesparende oplossingen

In veel huizen zijn de slaapkamers relatief klein. Of misschien woon je überhaupt klein. Dan moet je slim met de beschikbare ruimte omgaan! Gelukkig zijn er genoeg ruimtebesparende oplossingen te vinden voor de kinderkamer. Heb je meerdere kinderen en slapen ze samen op een kamer? Richt de kamer dan in met een stapelbed. Dat kan een heel stijlvol meubelstuk zijn, in een stoere of juist een naturel look. Kies er een goed plekje voor uit in de kamer. Soms is er zelfs nog plek voor opbergruimte in dit type bed. Dat komt uiteraard tevens goed van pas. Je kunt hier kleding, beddengoed of speelgoed in kwijt. Je bespaart sowieso ruimte door in de hoogte te werken. Niet alleen met een stapelbed, maar bijvoorbeeld ook met een smalle, hoge kast. Dit is een handige opberger voor in de kinderkamer. Je wilt er immers toch best veel spullen een plekje geven. Dit voorkomt dat de kamer een rommeltje wordt!

Slim opbergen

Dat brengt ons tot het volgende punt: opbergen. Nu mag het best een beetje rommelig zijn in een kinderkamer. Er wordt immers gespeeld, geknutseld en huiswerk gemaakt. Maar zorg wel dat de boel kan worden opgeruimd, aan het eind van de dag bijvoorbeeld. Voldoende kastruimte is hier een belangrijk onderdeel van. Denk daarnaast aan aanvullende opbergers, zoals een grote mand of een bak. En geef de spulletjes zoveel mogelijk een vaste plek. Zo weet je precies waar alles thuishoort. Als je kinderen wat ouder worden, weten zij dit ook – en kun je ze motiveren om de kamer netjes te houden. Het opruimen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bij speelgoed is het bijvoorbeeld prima om het in een mand te gooien, die je vervolgens in de hoek van de kamer zet. Zo kan het er de volgende dag meteen weer bij worden gepakt. Net zo praktisch!

© Pexels.com

Veiligheid

Let op de veiligheid van de kinderkamer. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, maar je kunt het risico erop zoveel mogelijk beperken. Zorg ervoor dat meubels stevig zijn. Scherpe randen en hoeken kun je maar beter vermijden. Denk na over de plaatsing van de meubels in de kamer. Staan de meubels niet onnodig in de weg of steken deze niet te erg uit? Beperk daarmee het risico op stoten of vallen. En bevestig meubels indien nodig, zoals kasten. Zo voorkom je dat meubels kunnen omvallen. Is er een verwarming in de kinderkamer? Controleer dan of deze niet gloeiend heet kan worden. Controleer tevens of de stopcontacten veilig zijn. Sluit deze indien nodig af met een beveiliger. En zorg voor goede raamdecoratie om ’s zomers te voorkomen dat het te heet wordt in de kamer door de zon. Verder zit een veilig gevoel ‘m ook in de installatie van een nachtlampje. Dat niet alleen, je vermindert hiermee ook meteen de kans op vallen ’s nachts.

Bureauhoek

Richt een bureauhoekje in, waar je kind aan kan plaatsnemen. Hier kan je kind lekker aan schrijven, tekenen of knutselen. Ook voor het maken van huiswerk is het bureau een handige plek. Er is vast nog wel een plekje voor vrij te maken in de kinderkamer. Stem het bureau en het stoeltje op elkaar af, zodat je kind er comfortabel bij zit.

Speelhoek

Natuurlijk moet er ook gespeeld kunnen worden in de kinderkamer. Hier kun je een speelhoek voor inrichten. Plaats hier het speelgoed voor je kind. Waar je kind ook mee speelt: hier kun je het verzamelen. Het kan een poppenhuis zijn of een krijtbord om creatief mee aan de slag te gaan. Of denk juist aan blokken of lego. In sommige kinderkamers past zelfs een compleet speeltoestel. Ga idealiter voor een zachte ondergrond, zoals een vloerkleed of tapijt. Voeg hier ook een comfortabele stoel of kussens toe, waar je kind kan lezen of ontspannen.

Verlichting

Denk na over de verlichting in de kinderkamer. Gebruik ‘s avonds zachte, dimbare verlichting om een rustige sfeer te creëren. Felle verlichting is niet zozeer nodig in een kinderkamer, dit is vaak namelijk te intens. En het nachtlampje is een belangrijke toevoeging, zeker als je kind bang is in het donker. Maak er geen punt van dat dit lampje nog gezellig aan staat bij het inslapen. Sterker nog, kies juist een sfeervol lampje uit, waar je kind graag tegenaan kijkt.

Vrolijke details

Welke onderdelen je ook verzamelt bij de inrichting van de kinderkamer, vrolijke details mogen hierin altijd voorop staan. Gebruik onder andere levendige kleuren om die vrolijke sfeer te creëren. Als je een thema aanwijst voor de kamer, zoals we hierboven noemen, is het kiezen van bijpassende kleuren zo gedaan. Voeg leuke decoratiestukken toe aan het kamertje, zoals posters of knuffels. Is je kind graag creatief in de weer? Dan kun je eraan denken om een tekening of schilderij in te lijsten en een plekje te geven in de kamer. Dat is zeker iets om trots op te zijn! Je kunt een wandplank aan de muur plaatsen, om accessoires op te plaatsen. Of denk aan muurstickers of muurschilderingen. Kies hierbij voor decoratie die gemakkelijk kan worden vervangen naarmate het kind ouder wordt. De smaak van je kind kan immers snel veranderen! En daar kun je dan gewoon weer in meebewegen.

We hopen je te hebben geïnspireerd bij de inrichting van de kinderkamer. Pas de bovenstaande ideeën toe voor een sfeervol geheel. En neem de mening van je kind hierin ook mee! Het uitgangspunt is om een balans te vinden tussen gezelligheid en rust – de ideale verdeling bij de kinderkamerinrichting.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *