Gezond & Wel

Schoonmaak in de zorg: een onderschatte, maar essentiële taak

Mensen hebben vaak niet door dat een zorginstelling erg goed schoon gemaakt moet worden. Stel je voor hoe een ziekenhuis eruit zou zien als er geen professionele schoonmaak zou plaatsvinden. Het zou een broedplaats voor bacteriën worden. Mensen zouden nóg zieker worden als ze in het ziekenhuis komen en virussen kunnen zich hierdoor razendsnel verspreiden. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. Schoonmaak in de zorg is dan ook een onderschatte, maar essentiële taak. Hoe waardevol dit is, mogen we nooit vergeten.

©  Pexels.com

Nijpend tekort aan schoonmakers 

Helaas zien we ook dat er heel veel werkgelegenheid is voor professionele schoonmakers en er een groot tekort is. Dit kan grote gevolgen hebben voor onze algehele gezondheid. Als er onvoldoende personeel is, is het onmogelijk om alle zorginstellingen in Nederland schoon te houden. Met alle gevolgen van dien. In de sector schoonmaak zorginstelling kan er dus veel verbeterd worden. Het moet aantrekkelijker gemaakt worden voor werkzoekenden. Mensen moeten een betere opleiding krijgen, goede doorgroeimogelijkheden ontvangen en ook op een passend salaris kunnen rekenen. Zonder hen kan de zorg immers niet bestaan. Het werk is dan ook veel belangrijker dan men denkt. Bovendien staan we hier vaak simpelweg niet bij stil. Tijd om hier verandering in te brengen. 

Eigen verantwoordelijkheid bezoekers 

Daarnaast moet ook duidelijk zijn dat bezoekers van het ziekenhuis een eigen verantwoordelijkheid hebben. Zij moeten niet alleen door het personeel op de hygiëne worden gewezen, maar ze moeten er ook van op de hoogte zijn welk effect hun gedrag op de gezondheid van de patiënten kan hebben. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze moeten weten wanneer ze hun handen moeten wassen, wanneer er beschermende kleding moet worden gedragen en andere maatregelen die mogelijk effectief kunnen zijn. Dit vraagt dus ook om een stukje eigen verantwoordelijkheid waar bezoekers op gewezen mogen worden. 

Waarom is schoonmaak in de zorg zo belangrijk? 

Het moge duidelijk zijn dat de kwaliteit van de schoonmaak in de zorg van groot belang is. Maar waarom is dit zo belangrijk? Hier kunnen we heel kort over zijn. Door de hygiëne in de zorg te verbeteren, kunnen kwetsbare patiënten beter beschermd worden. Dat maakt schoonmaak in de zorg zo belangrijk. Hiermee kunnen patiënten beter geholpen worden en worden voorkomen dat infecties zich door het ziekenhuis en daarbuiten zullen verspreiden. 

©  Pexels.com

Het is lastig om de kwaliteit van de schoonmaak te meten. Hier zijn wel enkele mogelijkheden voor, maar het blijft een lastige zaak. Belangrijk is in elk geval wel dat er gekozen wordt voor een professioneel schoonmaakbedrijf dat ervaring heeft in de zorgsector. Daarnaast moge duidelijk zijn dat de schoonmaak in de zorg nooit ophoudt. Er moet 24/7 een ploeg beschikbaar zijn om de juiste hygiëne te kunnen garanderen. Dit betekent dat er heel wat schoonmaakmedewerkers in één ziekenhuis nodig zijn. Des te belangrijker dat dit werk aantrekkelijker wordt gemaakt en meer gewaardeerd wordt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *