Gezond & Wel

Goed slapen: hoe doe je dat?

Het liefst wil je ’s avonds je bed in kruipen, je ogen sluiten… en meteen weg zijn naar dromenland. Maar helaas ervaren velen van ons dat anders. Slaapproblemen komen veel voor. En zie dat maar weer eens op te lossen. Benieuwd naar tips om beter te kunnen slapen? We delen ze graag met je.

© Pexels.com

Pak je rust

Als je je altijd maar druk maakt, is het voor je lichaam en geest steeds moeilijker om te ontspannen. Daarom is het zo belangrijk om je rust te pakken, soms juist op de momenten dat je denkt dat je er geen tijd voor hebt. Dat stukje rust moet je soms gewoon afdwingen, ook al is je agenda nog zo vol. Ik slaap slecht: het kan bijvoorbeeld komen doordat je ’s avonds nog van alles aan het doen bent. Eenmaal in bed kun je dan niet genoeg ontspannen en daarom moeilijker slapen. Op de (late) avond is het daarom slim om nog maar weinig uit te voeren. Lees een boek op de bank bijvoorbeeld, met een kop ontspannende thee erbij. Schermtijd kun je beter minimaliseren. En probeer in algemene zin stress ook te verminderen in je leven, gedurende de hele dag. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar er zijn altijd mogelijkheden.

Meer lichaamsbeweging

Hoewel het mentaal gezien dus goed is om meer rust te pakken, kun je fysiek gezien soms juist baat hebben bij meer beweging. Zit je het grootste deel van de dag stil, bijvoorbeeld omdat je een kantoorbaan hebt? Dan kan het zo zijn dat je lichaam aan het eind van de dag nog niet uitgeput genoeg is, en dat je daarom slechter slaapt. Dan kun je bijvoorbeeld onrustig slapen, wat een bekende slaapklacht is. Hoeveel beweging je lichaam vraagt, is per persoon verschillend. Maar te weinig beweging kan dus je slaapklachten (deels) veroorzaken. Probeer meer te bewegen. Ook matig intensieve vormen van beweging tellen mee. Pak dus vaker de trap, of ga op de fiets naar de supermarkt. Wandel wat vaker tijdens je werkdag, al is het maar een extra rondje naar de koffiemachine. Maar het is natuurlijk effectiever om tijdens bijvoorbeeld je lunchpauze een rondje te wandelen in de buitenlucht. Ook intensievere vormen van beweging kunnen ervoor zorgen dat je beter gaat slapen. Kies een sport die je leuk vindt, en maak hier in ieder geval eens per week de tijd voor vrij. Vaker mag natuurlijk ook. Let wel: sport niet vlak voordat je naar bed gaat, want dat kan het inslapen juist weer lastiger maken. Op het begin van de avond sporten kan wel, of op een ander moment van de dag.

© Pexels.com

Oorzaak vaststellen

Slecht slapen kan allerlei oorzaken hebben. Probeer de oorzaak van jouw slaapklachten vast te stellen, zodat je hier gericht aan kunt werken. Hierboven benoemen we al dat je misschien te weinig beweegt. Een andere grote veroorzaker van slaapproblemen is stress. Veel mensen liggen ’s nachts maar te malen en te piekeren, als gevolg van dagelijkse overprikkeling. Het kan zelfs zo zijn dat je overwerkt bent, of burn-out klachten ervaart. Dan is het belangrijk om op de rem te trappen. Ga niet steeds maar over je grenzen heen, maar doe een stap terug wanneer dit nodig is. Misschien kun je minder sociale afspraken hebben gedurende de week. Of een dag minder gaan werken. Of op een andere manier de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt wat verminderen. Daar gaat vaak tijd overheen, maar er is meer mogelijk dan je nu wellicht denkt. Daar moet je wel zelf de eerste stap in zetten en de ruimte voor vrijmaken.

Professionele hulp

Af en toe een nacht of een periode slecht slapen, dat overkomt ons allemaal. Maar het kan ook zo zijn dat de klachten heel ernstig zijn. Of dat je steeds minder goed functioneert. Blijven de slaapklachten optreden, terwijl je het idee hebt dat je er alles aan doet? Of ervaar je in je dagelijkse bestaan serieuze gevolgen door het slechte slapen, zoals concentratieproblemen? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een arts kan je helpen om je slaap te verbeteren. Maar ook om de oorzaak vast te stellen die ten grondslag ligt aan de slaapklachten, waar we het hierboven ook al over hebben. Wacht niet te lang met het zoeken naar hulp. Hoe eerder je je slaap verbetert, hoe beter natuurlijk.

Verschillende stappen helpen je om weer beter te gaan slapen. En als je er zelf niet uitkomt, is het tijd om professionele hulp te zoeken. Blijf in ieder geval niet zo doorleven, met je slaapklachten. Het is beter om dit aan te pakken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *