Beauty & Fashion

Dit wist je nog niet over diamanten

Diamanten zijn erg bekende, waardevolle, maar ook gewilde edelstenen. Ze worden voor diverse zaken gebruikt en hebben over het algemeen dan ook een dure prijs. Wereldwijd zitten er talloze mensen in de diamant handel, maar daarnaast zijn er ook veel mensen die bijvoorbeeld sieraden kopen met diamanten erin of bijvoorbeeld een bepaalde kamer een extraatje geven door middel van diamanten. Veel mensen weten dat een diamant aardig wat waard is, maar er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk weten wat een diamant precies is en wat deze edelstenen zo speciaal maakt. Hieronder vind je meer informatie over de diamant, het ontstaan ervan en wat er speciaal aan is.

Dit wist je nog niet over diamanten
© Pixabay.com

De eerste diamanten
Uiteraard is de diamant ooit voor het eerst ontdekt. Dit gebeurde in India. Inmiddels is de vondst van de eerste diamant bijna 3000 jaar geleden. Vanaf die tijd tot aan zeker de achttiende eeuw was India dan ook wereldwijd het enige land dat diamanten exploiteerde. Inmiddels zijn dat er natuurlijk een stuk meer. Het woord diamant is zelf oud Grieks. De betekenis van het woord is ‘onverslaanbaar’. Dit heeft weer te maken met het feit dat diamant de hardste steensoort is die er bestaat. Dat diamanten heel erg werden gebruikt in sieraden zoals ringen, kettingen en armbanden is vooral sinds de vijftiende eeuw ontstaan.

De waarde van een diamant
Zoals bij wel meerdere sieraden en stoffen het geval is, is het ook bij een diamant zo dat de waarde met name afhangt van de zuiverheid. Om de prijs en waarde te berekenen worden de bekende 4 C’s gebruikt bij diamanten. De eerste C staat voor Carat, oftewel hoeveel karaat de diamant is. De tweede C staat voor clarity. Dit staat voor de zuiverheid van een diamant. De derde C is colour en hierbij gaat het dan ook om de kleur van de diamant. De laatste C uit het rijtje van de 4 C’s is cut. Met cut wordt de slijpvorm van de diamant bedoeld. Al deze zaken bij elkaar bepalen de waarde van de diamant en hiermee dus ook de prijs die je ervoor zou krijgen als je hem verkoopt, of de prijs die je zult betalen als je er juist eentje wilt aanschaffen.

Dit wist je nog niet over diamante
© Pixabay.com

Diamant kopen
Als je een diamant gaat kopen is het een aanrader van te voren te weten wat voor diamant je premies wilt. Over het algemeen zijn de diamanten met de minste kleuren het meeste waard. De waarde hiervan verschilt alsnog wel enorm. Ook de grootte speelt natuurlijk mee. Het is een aanrader van te voren ook te bepalen welke vorm diamant je wilt. Er zijn erg veel vormen zoals ovaal, radiant, hart, smaragd, rond en marquise. Welke vorm je neemt zal ook afhangen van het type diamant dat je neemt. Op een ketting zal de ene vorm bijvoorbeeld beter en mooier staan dan de ander. Het is slim om sowieso een kijkje te nemen wat je zelf wel en niet mooi vindt en op basis hiervan te beslissen wat voor soort je precies wilt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *