Lifestyle & Interieur

Wat is gevelbekleding en welke soorten zijn er?

De uitstraling van jouw huis, kantoor of ander gebouw wordt bepaald door het soort gevel bekleding er wordt gebruikt. Naast de uitstraling is de gevelbekleding ook belangrijk om het gebouw te beschermen tegen zon en regen. Als jouw woning al wat ouder is en je wil gaan renoveren, kan het kiezen van een nieuwe gevelbekleding een lastige keuze zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat je weet waaruit je kunt kiezen en wat de voor- en nadelen zijn van deze materialen. Ik zal je hieronder vertellen uit welke materialen je kunt kiezen, zodat je voor jezelf een goede keuze kunt maken.

© Pexels.com

Wat is gevelbekleding?

Misschien vraag je jezelf nu af wat gevelbekleding is. Ik zal het uitleggen. De buitenkant van een gebouw (bijvoorbeeld de muren) is de gevelbekleding. Gevelbekleding maakt je woning of gebouw mooi en zorgt voor een nette afwerking. Daarnaast biedt gevelbekleding bescherming aan het gebouw. Je kunt hierbij denken aan sneeuw, regen, wind, maar ook de zon. De gevelbekleding is belangrijk om de sfeer van een gebouw te bepalen en er dient dus echt goed over te worden gedacht. Iedere materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, laten we deze eens bespreken!

Welke materialen kun je gebruiken voor je gevelbekleding?

Een van de meest voorkomende gevelbekleding is baksteen, dit is een tijdloze en duurzame keuze. Daarnaast zorgt baksteen voor een warme uitstraling en dit is makkelijk aan te passen aan de architectuur. Dit materiaal kan goed tegen alle weersomstandigheden zoals regen, wind, sneeuw en zon en heeft niet veel onderhoud nodig. Ideaal! Maar er zijn nog meer materialen waar je uit kunt kiezen om je gevel mee te bekleden. Denk bijvoorbeeld aan hout. Je kunt ervoor kiezen om hout onbehandeld te gebruiken of te schilderen, beide opties stralen warmte en authenticiteit uit. Er zit alleen wel een nadeel aan hout en dat is dat hout regelmatige onderhoud nodig heeft. Je moet het om het jaar schilderen en het kan gaat rotten wanneer het vochtig wordt. Je kunt ook kiezen uit pvc, metalen, natuursteen of kunststof gevelbekleding.

© Pexels.com

Wat zijn de voordelen van kunststof gevelbekleding?

Als je het niet zit zitten om (veel) onderhoud te plegen aan onder andere je gevelbekleding, dan kun je het beste kiezen voor kunststof gevelbekleding. Dit is in heel veel kleuren te verkrijgen, je hoeft het dus niet te schilderen. Ook niet over een paar jaar, want zodra je er een doekje overheen hebt gehaald ziet het er weer uit als nieuw. Dit is dus een ontzettend duurzame optie. Als je bijvoorbeeld kijkt naar hout, ben je daar in vergelijking tot kunststof erg veel tijd aan onderhoud aan kwijt. Hout wordt namelijk met de jaren doffer en doffer en moet regelmatig opnieuw geschilderd worden. Daarnaast heb je met hout snel het risico dat het kromtrekt of gaat rotten voor de vochtigheid. Met kunststof heb je dat niet. Je kunt een kleur kiezen die je mooi vindt en daarna kan het geplaatst worden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *