Lifestyle & Interieur

Vier dingen om rekening mee te houden bij het opknappen van je woning

Van tijd tot tijd is je woning natuurlijk weer aan een opknapbeurt toe. Of misschien heb je een oude woning gekocht en wil je deze renoveren. Begin niet zomaar, maar denk eerst na over je precieze plan van aanpak. Ook zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Benieuwd naar onze tips?

© Pexels.com

Toekomstgerichte keuzes

Kijk niet alleen naar de korte termijn, maar juist ook naar de lange termijn bij een renovatie. Je wilt immers zo lang mogelijk plezier beleven aan de nieuwe onderdelen van je woning. Dan moeten deze dus wel tegen een stootje kunnen. Met name aan de buitenkant van je huis is dit het geval, want deze onderdelen krijgen te maken met allerlei elementen. Als je de juiste materialen uitkiest, gaan onderdelen langer mee. Stel dat je iets wilt doen aan de voorgevel, met een andere deur. Vervang een houten deur bijvoorbeeld door een kunststof voordeur, met een lange levensduur. Kunststof is namelijk vrijwel onderhoudsvrij. Om de zoveel jaar een schilderbeurt? Dat is niet langer nodig. Daarmee maak je het dus ook een stukje makkelijker voor jezelf.

Eenvoudige installatie

Nog een manier om voor gemak te kiezen? Ga op zoek naar eenvoudige installaties. Er zijn immers steeds meer innovaties op het gebied van renovatie. Daar kun je dus goed gebruik van maken. Het is bijvoorbeeld niet meer altijd nodig om eerst een onderdeel te slopen, voordat je er iets anders voor terug plaatst. We nemen het kozijn als voorbeeld. Zo kun je overzet kozijnen, ook wel bekend als ClickOver® kozijn,  over de bestaande kozijnen plaatsen. Een ClickOver® kozijn is namelijk een innovatief type kozijn, waarbij je het houten buitenkader van het bestaande kozijn hergebruikt als stelkozijn. Dit kun je zelfs zelf installeren, als dit je wens is. Maar ook een vakman is er sneller klaar mee dan met de plaatsing van een nieuw kozijn. Zoek op die manier voor meerdere onderdelen in je renovatieplan uit of er nieuwe oplossingen voor te vinden zijn, die je tijd, geld en moeite besparen. Dat is immers mooi meegenomen!

© Pexels.com

Juiste volgorde

Heb je een grote renovatie voor ogen? Denk dan goed na over de juiste volgorde van de verbouwing. Je kunt bijvoorbeeld beginnen aan de buitenkant van de woning, en vervolgens de binnenkant aanpakken. Aan de binnenkant van het huis kun je van boven naar beneden werken. Begin met de verbouwing op de zolder en eindig op de begane grond. Zo houd je het overzicht. Als je alles door elkaar gaat doen, zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Ook maakt dit je woning minder leefbaar. Met name als je er tijdens de verbouwing nog blijft wonen, is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden. Mocht het toch nodig zijn om iets te verschuiven in je planning, bijvoorbeeld omdat de levertijd van materialen oploopt, kun je last minute altijd nog kijken hoe flexibel je daarin bent. Heb je niet direct een groot budget beschikbaar? Dan kun je de renovatie ook over meerdere maanden of jaren verdelen. Bedenk dan wat je echt direct wilt opknappen, en wat juist nog wel kan wachten. Op basis van deze bepaling ga je van start. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de keuken haast uit elkaar valt, en daarom prioriteit krijgt. Maar dat de badkamer misschien nog wel een tijd mee kan, ook al is deze qua stijl op het moment niet helemaal naar wens. Dit kun je zelf het beste vaststellen!

Totale plaatje

Als je dan toch aan de gang gaat met een renovatie, is het slim om naar het totale plaatje te kijken. Leg je een nieuwe vloer in de woonkamer? Kies er dan meteen voor om de vloer te isoleren. De vloer gaat er immers toch uit. Dit kun je dus prima combineren. Op een later moment hoef je dan niet weer alles uit je woning te halen. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk om te controleren of je budget toereikend is. Want hoe meer je oppakt tijdens de renovatie, hoe hoger de kosten zijn. Al valt er ook zeker iets voor te zeggen om sommige klusjes zelf op te pakken. Daarmee bespaar je juist weer de nodige kosten! Kijk dus goed waar je kunt bijspringen.

Van de beste materialen tot de juiste volgorde voor de renovatie, je hebt genoeg onderdelen om rekening mee te houden. Een goede voorbereiding is dus het halve werk! Daarmee start je, voordat je daadwerkelijk aan de renovatie toekomt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *