Lifestyle & Interieur

Een nieuw huis verbouwen: hoe zit dat met de hypotheek?

Als je van plan bent een nieuw huis te kopen en vervolgens te renoveren, is het belangrijk om te begrijpen hoe dit van invloed kan zijn op je hypotheek. Wanneer je bij het afsluiten van een hypotheek namelijk al weet dat je een verbouwing aangaat, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden met betrekking tot de financiering.

© Pexels.com

De aankoophypotheek

De aankoophypotheek is de lening die je afsluit om het huis te kopen voordat je begint met de verbouwing. Het bedrag dat je kunt lenen, wordt bepaald door je inkomen, de waarde van het huis en andere factoren die van invloed zijn op de hypotheekaanvraag.

Het is belangrijk om bij het aanvragen van een hypotheek rekening te houden met het bedrag dat je nodig gaat hebt voor de verbouwing. Zorg ervoor dat je een realistische inschatting maakt van de kosten van de renovatie en neem dit mee in je hypotheekaanvraag. Houd er ook rekening mee dat je mogelijk eigen geld moet inbrengen om de renovatie te financieren.

De verbouwingshypotheek

Na de aankoop van het huis kun je een verbouwingshypotheek afsluiten. Dit is een speciaal type lening dat bedoeld is om de kosten van de renovatie te dekken. Met een verbouwingshypotheek kun je extra geld lenen bovenop je aankoophypotheek om de verbouwing te financieren.

Er zijn verschillende opties hiervoor, zoals een bouwdepot of een tweede hypotheek. Met een bouwdepot wordt het extra geld gereserveerd en vrijgegeven naarmate de renovatie vordert en facturen worden ingediend. Met een tweede hypotheek sluit je een aparte lening af voor de renovatiekosten. Het is belangrijk om de voorwaarden en rentetarieven van allebei deze opties te vergelijken, want welke de beste is ligt aan jouw unieke situatie. Bereken je lening online om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een lening naast je hypotheek.

De rol van een aannemer

Bij het aanvragen van een verbouwingshypotheek kan het zijn dat de geldverstrekker vraagt om een aannemer die betrokken zal zijn bij de renovatie. Dit is om ervoor te zorgen dat het geld op een verantwoorde manier wordt besteed en dat de renovatie voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Een professionele en gekwalificeerde aannemer die ervaring heeft met renovatieprojecten kan ervoor zorgen dat dit op de juiste manier gebeurt.

Let op: waardevermeerdering van het huis

Een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het verbouwen van een huis is de potentiële waardevermeerdering. Hoewel het de bedoeling is dat een renovatie je huis kan verbeteren en meer comfort en functionaliteit kan bieden, is het niet altijd een garantie dat de waarde van je huis dan ook evenredig zal stijgen. Je bank, aannemer of hypotheekverstrekker heeft hier mogelijk meer ervaring mee en kan je hierbij helpen.

© Pexels.com

Een nieuw huis verbouwen betekent dus dat je naast je hypotheek een extra vorm van financiering nodig zult hebben om de verbouwing te kunnen betalen. Dit heeft een effect op de hoogte van je hypotheek, maar kan je huis ook meer waard maken. Overleg met professionals hoe je dit in jouw situatie het beste kunt benaderen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *