Met de komst van de lente is het hoog tijd om de tuin er weer lekker fris uit te laten zien. Een goede schoonmaakbeurt, nieuwe tuinmeubels en frisse planten zorgen er dan voor dat je tuin er weer fijn bij ligt voor de warmere maanden. Ben je van plan om bloembollen te planten om zo de lente in je tuin te halen? Lees dan snel deze blog; we geven je een aantal feitjes over bloembollen die zeker van pas kunnen komen!
Meerdere jaren
Wil je graag dat je bloembollen volgend jaar ook weer gaan bloeien? Dan kun je ze het beste planten in een losse grond en op een zonnige plek. Wanneer je de bloembollen op zo’n plek plant zul je zien dat je er meerdere jaren van kunt genieten. Houd er wel rekening mee dat de bloem die uit de bloembol komt het eerste jaar het beste zal opbloeien. Worden de bloemen na verloop van tijd kleiner? Dan kun je een nieuwe bloembol van hetzelfde soort tussen je oude bloembollen planten.
Niet te diep in de grond
Wist je dat je een bloembol planten heel makkelijk is en dat je ze helemaal niet zo diep hoeft te begraven? Informatie over de juiste diepte vind je meestal op het etiket van de bloembollen. Toch kun je altijd een vuistregel in gedachten houden: de laag grond boven de bloembol dient ongeveer even dik te zijn als de bloembol zelf. Je kunt deze regel ook gebruiken voor de afstand tussen de verschillende bollen in je tuin.
Natuurlijk effect
Je zou je bloembollen natuurlijk in een rechte lijn in je tuin kunnen planten, maar waarom zou je niet voor een natuurlijk effect gaan? Je kunt namelijk de bloembollen zo planten dat ze op net zo’n manier verspreid worden als bloemen in de natuur. Dit doe je zo: pak een handjevol bloembollen en strooi ze op de plek in de tuin waar je de bloemen wil planten. Vervolgens begraaf je de bloembollen precies op de plek waar ze terechtkomen. Op die manier verspreid je ze op een manier zoals dat ook in de natuur zou voorkomen.
Nog een kans
Zoals gezegd kun je meerdere jaren plezier hebben van bloembollen. Is het bloeiseizoen voorbij? Dan doe je er goed aan om de bloem helemaal uit te laten bloeien. Op het moment dat de bloem dood is kun je de dode stengels afknippen. Doe dit niet eerder, want dit zorgt ervoor dat de bloembol het volgende jaar niet optimaal tot z’n recht komt in jouw tuin, omdat je het groeipatroon verstoort.
Extra tip: heb je last van katten of ongedierte die geïnteresseerd zijn in je bloembollen? Je kunt je tuin en de bollen beschermen met kippengaas. Je beschermt hiermee ook de dieren zelf; sommige bloembollen zijn namelijk giftig voor katten. Wanneer je denkt dat de verse bloemen sterk genoeg zijn kun je het gaas weer verwijderen.